Peneraju Kemakmuran Kewangan Serantau

Takwim

Facebook MFP

Berminat Menjadi Ahli MFP?

Logo MFP.JPG

Ilmu dan Pengalaman Financial Audit

Waqaf

Capital Market Masterplan 3

🏛️ NGO : Perlu Audit Ke?

Oleh: Nurul Iffah binti Ghazali

Badan bukan kerajaan atau Non- Governmental Organisation (NGO) atau badan bukan keuntungan (Non-Profit Organisation) merupakan organisasi yang tidak kurang penting di dalam sesebuah negara selain daripada badan kerajaan dan syarikat bermotifkan keuntungan. Kuasa NGO dilihat besar bukan sahaja untuk membantu rakyat dari segi kebajikan malahan mampu untuk menggesa kerajaan mengubah polisi dan dasar negara.

Perbezaan ketara sesebuah NGO dibandingkan organisasi lain adalah sumber pendapatan yang diperoleh dibenarkan untuk mengumpul dana awam bagi menjalankan objektif penubuhan. Tidak hairanlah jumlah pendaftaran NGO di Malaysia semakin meningkat setiap tahun. Namun, banyak persoalan timbul apabila NGO ini terpalit dengan tuduhan seperti pecah amanah, mengambil kesempatan atas kemurahan rakyat dalam menderma, bantuan yang tidak sampai kepada sasaran utama dan lain-lain. Hal ini mungkin disebabkan kurang pemantauan efektif yang diberikan kepada NGO dan kurang kesedaran rakyat dalam meminta bukti bantuan setelah sumbangan dana diberikan.

5 Tahun Sebelum Bersara, Part 1: Apa Persediaan Yang Perlu Dilakukan?

Persaraan adalah bukan satu perkara yang mudah untuk dibincangkan. Persaraan secara total bermaksud anda telah tiada pendapatan aktif, dan hanya menghabiskan sisa-sisa hidup.Namun kini terdapat pelbagai perspektif dan situasi tentang persaraan.

Ada orang diwajibkan bersara oleh majikan mereka sejurus mencapai polisi had umur pekerja di syarikat tersebut.

Namun ada syarikat-syarikat yang memberi peluang pekerjaan kepada bekas pekerja untuk mengambil kontrak perkhidmatan selepas bersara kerana kepakaran dan kemahiran mereka.

baca lagi...


Mengambil contoh yang dekat dengan kita, banyak sumbangan yang dikutip dan diiklankan di media sosial seperti Whatsapp, Facebook dan Instagram. Adakah cukup sekadar kita menyumbang dan menerima resit rebat pengecualian cukai? Adakah kita yakin sumbangan yang diberikan sampai kepada pihak yang memerlukan? Justeru, penyumbang dana, pengurusan NGO dan pihak autoriti memainkan peranan yang penting dalam memastikan kelestarian NGO sebagai kuasa ketiga di negara kita. Baca lagi ...

NGO : Perlu Audit Ke?

👆 baca lagi di sini ...

Merdekakan Kami Daripada #Rasuah

🗣️ Rasuah Busteres

🔉 Kenyataan Media

Objektif, Visi dan Misi

Hosted at Hostnotion – custom domains for Notion